ÖverdriftSa jag att jag hade en MILJON trådar att fästa på pläden? Då tog jag nog i lite i överkant. Räknade efter och det kan inte vara mer än max 400 ... en baggis, eller hur?!


InbjudningskortKom på att jag inte visat hur mina inbjudningskort till kalaset såg ut. De ljuvliga stämplarna kommer från Tisdagar med Tina och direkt när jag såg dem visste jag att det var perfekta för ändamålet. Somriga och fina motiv. Har målat med Promarkers och färgat in himmel och gräs med Ink Blending Tool.

Tårtkalas och virkeriFödelsedagen blev mycket lyckad trots ett envist regnande från morgon till kväll. Men med ett rejält partytält löste sig allt till det bästa! Här ses jag framför delar av den avslutande tårtbuffén sekunderna innan den stormas av sugna kalasgäster. Det är min mamma, mina systrar och svägerska som har bakat dessa underbara tårtor, pajer, äggost, bakelser och vetebröd (klicka på bilderna så blir de större).

   

    

Tusen tack för gratulationer per telefon, mejl och post - och personligen förstås!

Nu pustar jag ut efter allt firande - och hurra, solen har kommit tillbaka! Jag tillbringar dock dagarna i skuggan och håller just nu på med slutförandet av mitt stora virkprojekt som påbörjades i höstas. Totalt 132 rutor har virkats samman till en varm och skön pläd och nu återstår kanten runt om.


 
Kolla koncentrationen! Visar förstås slutresultatet i bloggen så småningom, men först har jag en miljooon trådar att fästa!


Nu ...

... pausar jag ett par dagar för att fira min födelsedag och njuta av sommaren. Blomsterhav på Marstrand.

Skogens guldÅrets första svamputflykt gav riklig skörd. Det verkar vara ett gott kantarellår, man behövde inte gå många steg i skogen för att hitta de små godingarna. Nu väntar rensning och förvällning innan de så småningom hamnar i frysen. Men lite sparar vi till en god svampmacka!

Inola bakar

Bakning är något jag tycker mycket om och det är ju också en form av pyssel och hantverk. Allra helst bakar jag matbröd i olika former - med eller utan surdeg. Dagens bröd blev "mjuksega" Bohuskakor med ett favoritrecept som jag haft i många år.Färdigjäst deg - bunken räcker inte riktigt till!Utbakade kakor på jäsning. De naggas sedan och lyfts över på en het plåt som står i ugnen hela tiden. Effekten blir lite som om man bakar på en häll.Brödet är klart och ligger för svalning. Ett par kakor försvann genast pga provsmakning :-)

Vill du också ha receptet? Skriv då en kommentar så mejlar jag gärna över det!

Itty-bittyÄgnar regniga semesterdagar åt att städa och röja lite inomhus, bland annat får mitt pysselrum en välbehövlig omgång. Där finns det roliga grejer som hamnat i glömska. Bland annat hittade jag flera burkar med pyttesmå glaspärlor - itty-bitty-beads - som kommit och gått som trend i korttillverkningen. Mina pärlor köpte jag för mer än 10 år sen och jag använder dem av och till ... fast mest AV om jag ska vara ärlig. Kanske läge att plocka fram dem igen?

Recept på virkad korg1. Man knycker en urtvättad t-shirt från makens garderob (fast jag frågade faktiskt innan för säkerhets skull).2. Man klipper tröjan i ca 1 cm breda remsor och gör ett nystan.3. Med virknål nr 7 virkas runt-runt till lagom storlek (korgen är ca 22 cm i diameter). Jag följde inget direkt mönster, utan improviserade. Materialet från t-shirten räckte inte riktigt till, så jag fick komplettera med ett par tygstuvar i trikå. Voilà - en korg i sann återbruksanda!

Inspiration till korgvirkningen fick jag bl a här och här.Känns som om den här bloggen allt mer håller på att utvecklas till en "garnpysselblogg" och kanske innebär det att några nya besökare hittar hit? Förhoppningsvis är det i alla fall inga "gamla" besökare som försvinner... Nu över sommaren ligger jag lite lågt med kortmakeriet, men det intresset är i högsta grad kvar. Det är bara så att jag vill vara ute så mycket som möjligt nu under ledigheten och då passar virkning och stickning perfekt. Papper har ju en viss förmåga att blåsa bort utomhus!

Hoppas att du har en bra sommar - var du än är!

Ponchon är klar!Nu kan jag äntligen visa vad jag gjorde av alla rutorna jag virkat de senaste veckorna - det bidde en poncho! Tänkte först att jag skulle klara mig med 30 rutor, men valde att virka ytterligare 6 för att få en större halsringning.

Inspiration till det här projektet fick jag från Sussilull och mönstret till rutorna har jag hittat här. Har dock lagt till ett extra varv med stolpar och sen ytterligare ett i samma garn som jag virkade ihop rutorna med. Garnet jag använde till rutorna heter Big Trend och det enfärgade "sammanvirkningsgarnet" heter Fame.Varm och skön är den i alla fall och kommer att bli en favorit i höst!


DisktrasorDet här är vad jag har pysslat med de senaste dagarna - virkade disktrasor i lin. Nu tror man kanske att jag blivit riktigt knasig - göra sina egna disktrasor, när det finns fina Wettex-dukar att köpa! Men faktum är att det verkar vara en riktig trend. Linets unika egenskaper att absorbera fukt och sedan torka snabbt gör det till ett mycket lämpligt och miljövändligt materialval. När trasan är smutsig tvättar man den i 60 grader och sen är det bara att börja använda den igen. Och när den så småningom blivit helt utsliten kan man faktiskt lägga den i komposten. Riktigt kretsloppstänkande alltså.

Jag har virkat i limegrönt vävgarn, men det finns många andra alternativ att välja på i garnaffären. Det går åt ca 25-30 g till en trasa. Det är roligt att virka i lin (om än lite stumt) och detta är ett perfekt litet arbete att ha till hands om man får en stund över.Mönstret till den här trasan hittade jag hos Virkpia (randig trasa).Här gjorde jag en variant av Virkpias modell "våffelvirkad trasa" som finns på samma sida.Med reliefstolpar (sid 4) blir det en kraftig struktur i mönstret som "river" bra.

UnderläggMåste tipsa om det perfekta underlaget för en pysslare som ofta kladdar med färg och lim - en gammal telefonkatalog, helst av den större modellen om man kan komma över en sådan. Jag river av en lagom tjock del av katalogen att jobba på. När en sida blir smutsig är det bara att dra loss den den och vips har man ett rent och torrt underlag. Dessutom är det lite lagom mjukt att ha under när man stämplar och skriver.

Ska nämna att det inte är min egen idé, utan något jag läste i en blogg någonstans. Kommer tyvärr inte ihåg var ...

UtelivIdag har varit en riktig utesittardag - vi har ätit alla måltider ute på altanen och däremellan har jag virkat, pysslat, läst, lyssnat på radio och solat benen. Inomhus bara korta stunder för att hämta någonting som jag behöver. Precis lagom temperatur och inte så gassigt. Först nu vid 22-tiden har jag plockat in mina grejer och satt mig framför datorn en stund. I veckan som kommer ska jag lämna mina kort till utställningen/försäljningen i Kungsviken. Mitt bidrag blir stora kvadratiska kort och småkort att sätta på paket, t ex de här två.

 

Strandskata - Prickiform
Fiskar (Boddeke) - October Stamps

30Så många virkade rutor behövs till projektet jag håller på med just nu och själva virkningen klarade jag av på två intensiva dagar i midsommarhelgen. Lika snabb var jag inte med alla trådar som skulle fästas, det är så otroligt tråkigt. Nu har jag i alla fall tagit mig i kragen och fäst varenda garnstump och äntligen är det dags för montering, ska bli så spännande att se om det blir som jag hoppas och önskar. Om ett par dagar kan jag förhoppningsvis visa det färdiga resultatet, så jag håller er på halster tills dess och avslöjar inget mer. Men Sussilull vet vad det ska bli och om man kikar runt på hennes fina blogg, så är det är kanske inte så svårt att gissa mitt projekt ...

 
 

PS. Sara och jag konstaterade för övrigt härom dagen att kortmakeri + virkning verkar vara en ganska vanlig kombination. Ser det i var och varannan blogg nu för tiden. Man får väl kalla sig bland(miss)brukare!

RSS 2.0