Lyckad skogsutflykt

Det är ett riktigt svampår i år säger experterna och efter lördagens lilla runda i skogen är jag inte sen att hålla med. Vart man än såg så lyste det gult av kantareller och på två timmar fick vi ihop över 20 liter! Även en del tidiga trattkantareller hade tittat upp, men de är ju bara i startgroparna än så länge. Jätteroligt var det att plocka, mindre roligt att rensa och förvälla alla svamparna efteråt ... trodde aldrig att det skulle ta slut. Men det var det värt att kunna fylla frysen inför vintern. Smörstekta kantareller - mums!Passar på att visa några kort som jag gjort på temat svamp, samtliga stämplar från InkyWings.
Lessebo HandpappersbrukPå semestern åkte vi en tur söderöver under några dagar och passade då på att bl a besöka Lessebo Handpappersbruk i Småland. Det var verkligen en upplevelse och väldigt intressant att se vilket fantastiskt hantverk det är att tillverka papper. Vi följde med en guidad visning och fick höra om papprets historia, de olika stegen från pappersmassa till färdigt papper, hur det här med vattenstämpel fungerar osv. Dessutom var produktionen igång, om än i begränsad omfattning så här i semestertider. På handpappersbruket gör man mellan 25 och 30 kg papper per dag, att jämföra med det bredvidliggande stora bruket som maskinellt producerar samma mängd papper på blott 10 sekunder! Tanken svindlar. Men så är det också stor skillnad i kvalitet. Det handgjorda pappret håller i minst 300-400 år, medan det fabrikstillverkade pappret bara har en livslängd på 30-40 år.

Det var en alldeles speciell atmosfär i det vackra gamla huset och vi stannade en bra stund och såg oss runt. Dessutom fanns det en fabriksshop med många fina papper i lösa ark, buntar och block. Köpte bl a ett ark där man hade lagt torkade blommor i pappersmassan och ett annat med strimlade Eurosedlar (!). Har inte tänkt göra några kort med dem, tycker bara de är fina att ta fram och titta på.En rutinerad pappersmakare med många års erfarenhet vet precis hur djupt han ska doppa formen i pappersmassan för att lyfta upp lagom mycket massa till ett papper i en bestämd vikt. Imponerande. På just den här bilden "välter" han över det blöta pappret på en s k guskbräda.Några ark udda papperskonst på tork.Efter besöket på Lessebo blev jag väldigt inspirerad och tänkte försöka mig på att göra eget papper här hemma. Min förstående make ställer som vanligt upp på mina olika idéer och infall och har nu varit snäll och tillverkat en form till mig. Jag har också hittat några olika "recept" på pappersmassa på nätet. Får jag till något presentabelt i pappersväg, så kanske jag visar upp det här i bloggen så småningom. Lessebo behöver dock inte vara oroliga för konkurrens ...

TårtaSpellbinders dies är som många andra prylar i den här hobbyn beroendeframkallade. Först intalade jag mig länge att jag skulle klara mig helt utan dem, men så testade jag och genast infann sig förstås ett behov av att skaffa fler varianter! Jag tycker att de är jätteroliga och väldigt användbara! Här är ett kort där jag stansat ut både en vanlig cirkel och en med uddig kant.

Texten är stämplad med magnetbokstäver "Rummage".Den härliga födelsedagstårtan kommer från Prickiform och jag har dekorerat den lite extra med lack och glitter.

Till en liten prinsessaEtt födelsedagskort till en söt liten tjej i "prinsessåldern". Här har jag för första gången testat mina nyinköpta Spellbinders dies som kan användas både i Revolution-maskinen och Cuttlebugen. Tycker det blir så fint med den embossade kanten. Den lilla prinsessan är ett tidigt motiv från hÄnglar & stÄnglar och bokstäverna har jag stämplat med magnetalfabetet "Evolution".Till sist fäste jag några halvpärlor på kronan och som halsband. Köpte en förpackning pärlor i blandade storlekar hos Stämpelgården i våras och det är mååååånga pärlor i den, så jag kan dekorera kort i flera år tror jag!

Tack för alla glada och positiva kommentarer till mitt förra inlägg där jag visade min nya stämpelorganisation!

Ordning på stämplarnaÄntligen klar! Sommarens stora projekt på pysselområdet har varit att sortera och katalogisera mina omonterade stämplar och att rensa ut dem jag inte använder. Jag hade i och för sig hyfsad koll förut också, men var i behov av lite mer översikt över motiven och vilka företag som tillverkar dem. Numera har jag ju stämplar som är permanent monterade på träkloss, EZ-monterade, Halos-monterade (kardborre) och andra som är helt omonterade och det har på sistone varit lite svårt att hålla rätt på vad jag har i gömmorna och var jag ska hitta det jag söker.

Jag började med att systematiskt stämpla upp alla mina stämplar på vitt papper, sorterade efter företag. Använde för säkerhets skull vattenfast dyna, så det var mååånga stämplar att rengöra under tiden! Även företagsnamnen överst på sidorna stämplade jag med magnetbokstäver så det var ett pyssel i sig. Kändes kanske lite onödigt, men även om det här bara är en sammanställning för min egen skull, så ville jag ha det snyggt. I anslutning till det uppstämplade motivet har jag markerat med H (Halos) eller EZ så jag vet var jag ska leta efter stämplarna. Jag tog faktiskt också med eventuella monterade stämplar från de företag jag valde ut och vid dessa motiv står det ett M.

De EZ-monterade stämplarna förvarar jag på laminerade papper i en mappvagn och där har jag även de Halos-monterade. De helt omonterade stämplarna ligger sorterade efter företag i praktiska plastlådor som jag köpt på Clas Ohlson. Lådorna har jag staplat lätttillgängligt i en hylla i anslutning till pysselplatsen.

Jag gjorde några tomma extrasidor för mina favoritföretag, där det är troligt att jag utökar stämpelförrådet så småningom. Sen hålslog jag sidorna, gjorde fram- och baksida och band in luntan med min Bind-It-All till en praktisk bok.

De monterade stämplarna förvarar jag sedan tidigare i lådor i mina praktiska Sture-hurtsar från IKEA och där är de sorterade efter typ av motiv. Dessa har jag inte brytt mig om att stämpla upp denna gång, det får bli ett senare projekt. Gjorde en rejäl städning i lådorna redan förra sommaren i samband med att pysselrummet tapetserades och nya hyllsystem sattes upp. Här är bilder från rummet. Det ser i princip likadant ut idag, förutom att jag har flyttat ut datorn till ett annat rum och på den platsen har jag fått en extra arbetsbänk.

Puh, det har tagit sin lilla tid, men det var det helt klart värt! Känns skönt med ordning och reda och jag kommer att spara mycket tid på att slippa leta efter stämplar på flera ställen i rummet. Dessutom har jag nu en låda utsorterade stämplar som jag ska sälja på loppisen som Sara och jag planerar att ha i höst. Det börjar ju bli tradition! Vi återkommer med datum.

Nu när mitt sommarprojekt är färdigt säger jag HURRA!Minifilur och prickig bakgrund från Kortmakaren. QK-bokstäver Studio Skinni Mini.

Fynd bland gummilapparnaJag har ju ägnat några dagar av semestern åt att organisera och katalogisera mina omonterade stämplar. De flesta hade jag redan ganska väl sorterade efter företag, medan andra motiv låg lite huller om buller i en låda. Det här är en sådan udda stämpel som inte såg mycket ut för världen som "gummilapp". Men uppstämplad var det ju en riktigt fin blomsterplanta! Nu undrar jag bara vilket företag den kommer från? Hmmm, kanske någon av mina bloggläsare kan lösa gåtan åt mig?Passar också på att göra lite reklam för nya höststämplar hos Prickiform. De go'a tanterna Rut och Siv har fått på sig höstkläderna och är redo för nya äventyr i svampskogen, på cykel och i bil. Nu har de även fått manligt sällskap i form av mångsysslaren Ernst!

MolnJag är så glad att jag slog till och köpte en egen molnbakgrund - en stor stämpel från Hero Arts som mäter hela 11 x 14 cm. Är övertygad om att jag kommer att använda den mycket i många olika sammanhang.  Grenen på det här kortet kommer även den från HA och texten är från Inkido. Fåglarna är utstansade med QK.Ängel och text från InkyWings.

Prickigt värre!I min prickiga låda (som här står på trädgårdsbordet med prickig duk) förvarar jag material till mina DT-uppdrag för Prickiform. Snacka om att gå in för uppgiften!

I sommar har Prickiform släppt fina stämplar med bl a havsmotiv - strandskator, sjöbod, krabba och flöte - och jag har gjort en serie kort med dessa i färgerna rött, blått och vitt. Fick en idé om att ta med mina alster ner till havet en kväll i juni för att fota dem i västkustmiljö, men det var inte det lättaste. Trots att det inte blåste något speciellt, kom det då och då små vindpustar, alldeles lagom för att  välta korten PRECIS när jag ställt upp dem. Det gällde att vara snabb med kameran och inte tveka en sekund. Lyckades i alla fall till sist att fotografera alla korten utan att något av dem ramlade i vattnet. Mer tur än skicklighet.

Först en "bildserie" där skatan kommer in från höger och försvinner ur bild till vänster:En trio röda sjöbodar:Rivet naturpapper får föreställa sand:Avlååångt kort med spotlight-teknik:En dekorerad påse med kardborrelås blev det också:


Grönt födelsedagskortJag gillar ju att göra egna bakgrunder med stämplar istället för att använda färdigt mönsterpapper. Här är det en trädstämpel (Windy Tree) från Hero Arts som jag stämplat lite kors och tvärs över pappret och sedan färglagt med Promarkers. I mitten av varje blomma är det glitterlim, men det syns inte riktigt på fotot. Bokstäverna kommer från mitt sprillans nya QK-alfabet "Chandelier", tycker jättemycket om det.

På insidan av kortet har jag stämplat en "snabb-almanacka" från InkyWings och markerat födelsedagsbarnets datum. Den glada lilla filuren kommer från Kortmakaren och är ett av de motiv som man krympt och gjort små varianter på.Apropå QK-alfabet, så har jag ett till salu - Moonlight heter det. Hör av dig om du är intresserad!

FärgexplosionPlockade fram en gammal Kaleidacolor regnbågsdyna "Calypso", som låg och samlade damm i hyllan. Har nästan inte använt den alls på grund av de grälla färgerna som jag tyckt varit lite för onaturliga. Men så hade jag sett ett kortexempel i en tidning där bakgrunden var gjord med just en sådan dyna och det såg så himla kul ut att jag var tvungen att testa. Jag plockade upp färg från dynan med en svamp och gned över ytan på ett glossy papper. Började med den ljusaste färgen och fortsatte med mörkare nyanser vid kanterna. Då fick jag fram denna dramatiska kvällshimmel. Stämplade sen ängsblommorna "Wild things" från Gel-à-tins med svart Memories-dyna och jag fick även med det fina stråt  (ängsgröe) från InkyWings, som jag gillar jättemycket.

När allt var klart och riktigt torrt, tryckte jag direkt över hela ytan med min Watermark-dyna och embossade sen allt i clear. Då blev ytan glacerad och riktigt högglansig.Ganska läckert resultat, eller hur?

RSS 2.0